Снимка: архив "Булфото"

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков внесе в Европейската комисия проект, с който д се сложи край на манипулирането на километража на употребяваните автомобили в ЕС. Предложението за нова програма е на стойност 1,25 млн. евро.

Още по темата

Проектът носи името O.R.E.L. и предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи и позволява тяхната обмяна в ЕС.

Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт.

По този начин разминаване между официалните и посочените от търговеца на употребявани автомобили данни би означавало опит да бъде заблуден потенциалният купувач. Инициативата е подкрепена от Съюза на българските автомобилисти .

Проучвания показват, че над 30% от всички употребявани автомобили в Европа са с манипулирани километражи, което ощетява купувачите средно с по 3000 евро на автомобил. Порочната практика нанася щети на бюджета на ЕС около 9,6 млрд. евро годишно.

Предложението на Новаков е базирано върху съществуваща практика в Белгия и Холандия и цели затегнат контрол срещу манипулациите на автомобилните километражи, които ощетяват потребителите на автомобили втора ръка и представляват пряка заплаха за сигурността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase