Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Европейско изследване на мюнхенската организация "Макс планк институти" ще анализира процесите на стареене и живота на българите на 50 и повече години. То ще обхване 2000 души, избрани на случаен принцип, и ще се провежда до септември тази година. Избраните участници ще бъдат посетени в домовете им от представител на социологическа агенция след официално писмо от организаторите. Анкетьорите ще могат да бъдат разпознати чрез идентификационните документи.

"Всеки може да откаже, но искам да призова по-възрастните да участват, защото за тях липсват данни", обяви пред БНР Екатерина Маркова – българският координатор на проекта от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Проучването се фокусира върху целия живот на анкетираните – детство, родителство, работа и образование, както и условията им на живот след пенсионирането. Европейското изследване ще даде и сведения за някои физиологични особености, като силата на захвата на двете ръце, който е обвързан с предразположеността ни към различни заболявания.

"Въпросникът ще ни покаже и как човек възприема и запомня списък от думи, които след това трябва да повтори", каза още Екатерина Маркова.

Резултатите ще може да се използват за формиране на бъдещата демографска, здравна и пенсионна политика. Данните ще са достъпни за всички догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

До Меринджей

преди 6 години

300-400 евро чисти получава хабилитирано лице в БАН. Предполага се, че знае и може повече от обикновен специалист.Пита се в задачата, защо хабилитираното лице стои там, на мизерна заплата-подигравка? Ами защото за нивото на неговите знания и умения дори тези пари са много. Хабилитираният знае това и си трайка, само понякога мрънка на държавата. Иначе си докарва парици по други начини, нали от него зависи кой ще стане докторант и кой от по-младите ще направи кариера?Така е у нас, не само в БАН.

17

Анонимен

преди 6 години

Я по-добре да изследват живота на българските политици.Ще се натъкнат на много интересни неща.А живота на пенсионерите всеки знае какъв е.Но тези,от които зависи подобряването на този живот се правят на умрели лисици.

16

Анонимен

преди 6 години

Учените ше изследват как българските пенсионери оцеляват с 60 до 100 евро на месец. Като от тези доходи плащат за ток парно вода лекарства които цени са на евро равнище?! След което това животно бг пенсионера ще го вкарат в книгата на Гинес за най рядко оцелелият вид на планетата. Също така ще вкарат в книгата на Гинес и бг политиците за най рядко оцелелите в провеждането на геноцид над населениета. В книгата на Гинес ще бъдат записани и гласувателите за герберастите и децата на комунистите!

fallback