Снимка: Reuters, архив
fallback

Част от личните лекари в страната съобщават, че под натиск и заплахи от страна на родители са принудени да издават бележки за имунизация на децата им, без реално такава да е направена. С това на практика реално ваксинираните са по-малко от действителния им брой.

Министерството на здравеопазването не разполага обаче с данни за броя на тези случаи.

В европейската седмица на имунопрофилактиката специалисти и педиатри подчертаха, че ваксините могат да предпазят нашите деца от 26 инфекциозни заболявания, които причиняват смърт или тежки увреждания.

Въпросните болести все още са заплаха и епидемията от морбили, която бушува у нас и в Европа, е пример в това отношение, пише "Труд".

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести – туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 7 години

Да изчистим термините: джипита проваксъри срещу родители антиваксъри.

87

116

преди 7 години

Един нормален да се.обади..браво хората ,които разсъждават като вас стават все повече..

86

Анонимен

преди 7 години

Имате нужда някой да ви пази. Примерно медицината ви пази от болестите, полицията ви пази от престъпниците, политиците се грижат за системата. Вечно сочите пръсти: той е виновен, той е мошеник, затова е успял. Точно затова Бойко е лидер, щото сте слаби. На работните ви места треперите, зависими сте от шефа си.Ето този начин на мислене влияе и бучите на лапетата си ваксини. Нищо че в съвсем лека степен стават слабоумни, вие няма да забележите.Аз ваксина не слагам, ни на мен, ни на дете.

fallback