Снимка: архив Булфото
fallback

Кръстовище в Чикаго съвсем скоро може да носи името на големия български писател Алеко Константинов.

Идеята авторът на прочутия фейлетон "До Чикаго и назад" да бъде увековечен така е на генералния консул на България в града Иван Анчев.

Общински съветник в Чикаго вече е предложил кое кръстовище в града да носи името на писателя, съобщи Нова тв.

Консулът ни се е срещнал и с кмета на Чикаго и други политически лидери в града, за да може идеята му да стане ралност.

Предложението трябва да бъде гласувано до дни.

Кръстовището не е избрано случайно - там се намира първият български културен център, а само на метри е била първата българска църква в Чикаго - "Света София". В района са живеели и много от първите български емигранти.

На 12 май се навършват 120 години от кончината на Алеко Константинов. Амбицията на Иван Анчев е кръстовището да получи името си именно в периода около годишнината от кончината на писателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Дядо Йоцо

преди 7 години

Така и не казаха кое кръстовище, да не е около Oakton, между Механата и Малинчо :)

8

Анонимен

преди 7 години

Да знаете малко истина.Алеко не е бил българин господа,затова е осмял бай ви ***.Никой българин няма да омаскари себе си.Бил е рудар,затова е бил и убит,защото е бил заплаха да претендира за рударите.Затова е убит,а не че е написал бай ти ***.БИл е потенциално опасен за политиката по онова време.

7

ognyanz

преди 7 години

И в този пътепис (цитирам по памет) пишеше: "Хукнали, припнали всички американци като чаркове на една машина, от машината капят долари, те пак ги слагат в машината и пак като чаркове сноват. А кога ще живеем?".Както се вижда, за 120 години нищо не се е променило.

fallback