Снимка: Flickr.com

Бизнесът подновява предложението си за отпадане на добавката за прослужено време, регламентирана в Кодекса на труда.

Автор на идеята е Асоциацията на индустриалния капитал в България, а тя ще бъде представена пред министъра на икономиката на заседание на Националния икономически съвет.

Председателят на асоциацията Васил Велев обясни, че отпадането на тази добавка ще изравни правата на работниците, наети по трудов договор, с тези на държавните служители, както и на по-възрастните служители с по-младите.

"Единствено в България държавата се намесва административно във формирането на заплащането на труда чрез допълнително възнаграждение за работниците с повече стаж, които са на трудов договор", коментира Васил Велев пред "Дарик".

Той припомни, че преди няколко години добавката е отпаднала за държавните служители и към момента и те са дискриминирани спрямо служителите по трудово правоотношение.

"С тези задължителни и административно въведени надбавки на практика се дискриминират младите работници и служители, защото при равен труд те получават по-ниски възнаграждения от по-възрастните такива", каза Велев.

От асоциацията предлагат текст, който да запази правата на работещите на трудов договор.

"Тези надбавки за прослужено време да се включат в основното възнаграждение, по който начин брутната заплата няма да се промени", допълни той.

Велев припомни, че ръстът на заплатите у нас не се дължи на добавките за прослужено време, а на икономическия растеж и повишената производителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase