Снимка: архив, БулФото
fallback

23% от пенсиите са до 161 лв., а 39% – до 200 лв., посочват от Българската стопанска камара в рубриката си "Стига вече".

Темата е актуална във връзка с преговорите за коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти. По-рано днес стана ясно, че те са се разбрали по спорната тема за увеличение на минималната пенсия, но точна сума не бе обявена. 

5,4% от пенсионерите у нас получават пенсия над 800 лв. Максимална пенсия от 910 лв. вземат едва 2% от възрастните хора.

Делът на пенсионираните по чл. 69 от КСО - заети в МО, МВР и МП, е 4,9%, като 28,1% от тях получават пенсия над 800 лв., а 11% – максимална пенсия.

Според изчисленията на НОИ през 2017 г. ще са необходими допълнително по 145 млн. лв. месечно, за да се увеличи минималната пенсия на 200 лева.

Тази сума скача на 520 млн. лева, ако тя стане 300 лв., за колкото първоначално настояваха Патриотите.

Изчисленията сочат, че през годините от 2018 до 2020 г. ще са необходими по над 6 милиарда лева годишно за пенсии, ако се приеме увеличение на минималната пенсия до размер от 300 лева и около 1.8 млрд., ако ръстът е до 200 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

ognyanz

преди 7 години

До "DiesIrae": По принцип рационална идея: въвеждат се индивидуални партиди. Но откога? Тези, които сега са пенционери не са имали индивидуални партиди. Ако сега се въведат за всички пенсионери, трябва НОИ да създаде на всеки пенсионер индивидуална партида и отнякъде трябва да се вземат пари и да се изсипят в тези партиди.Няма как да стане. Това може да се направи само за тези, които сега започват да работят и да им се превеждат осигуровки.

84

В СУПЦ -Варна!

преди 7 години

В СУПЦ Варна има много фалшиви ТЕЛК решения за младежи с умствена изостаналост, които не са учили в Помощно училище, за да се източва хазната на Община Варна и държавния бюджет! Иска прокуратурата да влезе със социлните и да останови реалните проценти на инвалидност! Всичко това е продектувано от ГЕРБ - Варна, за да се източват социалната програма на общината!

83

Анонимен

преди 7 години

Типична платена джурналистка- не може да прави изчисленияно това не и пречи да драска статии.

fallback