Снимка: Reuters
fallback

По-голямата част от населението на Земята вярва, че има Бог, че съществува живот след смъртта, а също, че има рай и че човекът има душа.

Това сочат данните от световно изследване в 68 държави на планетата. То е проведено от "Галъп" и целта му е да проучи нивата на религиозност в навечерието на големия християнски празник Великден.

Резултатите показват, че 74% от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71% вярват, че има Бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% вярват, че има ад.

Проучването е тествало и вярванията на българите. У нас 58% вярват в Бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада и 25% - в рая.

В България 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Това поставя България в средата на "класацията" по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например, е изводът на социолозите.

Данните в глобален мащаб показват, че 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Социолозите показват зависимост между образованието и доходите и религиозността.

При хората с по-високи доходи религиозните са 50%, докато при хората с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66%. Тенденцията е същата и при образованието. 49% са религиозните сред високообразованите, а сред хората с ниско образование – 83%.

Най-религиозните страни са Тайланд, където 98% от хората се определят като религиозни, и Нигерия (97%). Следват Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д‘Ивоар – всички с 94 на сто религиозно население.

Китай е най-малко религиозната страна – 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство.

"Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с остналите Балкански страни. Същевременно обаче в сравнение с основни западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция и т.н, заявената религиозност у нас е по-висока, с изключение на Италия. По показателя "религиозност" в глобален мащаб ние сме в златната среда", коментира резултатите за страната ни социологът Кънчо Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Анонимен

преди 7 години

До Таня 149,150Много точно казано :)

140

до 152

преди 7 години

Евентуално опция да не сме всичките богоизбрани, независимо, че сме българи?:)

139

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 143Ама това е голяма отговорност бре! Ама аз съм повярвал и знам че ще лъжа и мажа и накрая Бог ще ми прости защото ще го помоля и готово! Ще се допитвам до запитвачите и ще знам за моето "светло" бъдеще, ще лъже-свидетелствам защото ми е угодно и после пак ще се разкая и ревна пред олтара и - готово, опростен съм за пореден път. Ще кълна и проклинам под път и над път и пак ще ми се прости защото Бог е българин и всички ние сме богоизбрани! Ама реалността е друга и ни шиба лошо!!!

fallback