Снимка: БТА, архив
fallback

Проектът на нова наредба за интеграция на бежанците предвижда въвеждането на индикатори, с които ще се оценява процесът на интеграция.

Oще по темата
Проектът е публикуван за обществено обсъждане днес, както реши правителството, когато отмени действащата към момента наредба на извънредно заседание в петък. 

Целта е да се прецени до каква степен на чужденеца с предоставено убежище или международна закрила е осигурен достъп до образование, обучение, заетост, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане и социални услуги.
 
За оценка на изпълнението на индикаторите компетентните институции ще събират информация за броя на децата, записани в детски градини и училища, на чужденците, записани във висши училища, на чужденците, които са започнали работа и др.
 
Наредбата предвижда да се събира информация за напредъка на всеки етап на интеграционния процес. В тази връзка ще бъде издавана интеграционна книжка, в която всяка от участващите в процеса на интеграция институции ще отбелязва резултатите от проведените с чужденеца дейности за интеграция.
 
Процесът на интеграция започва със сключване на споразумение за интеграция, за което кметът на съответната община и чужденецът с предоставено убежище или международна закрила доброволно заявяват своето желание. В споразумението трябва да бъдат включени конкретни дейности за интеграция по отношение на образование, заетост, обучение, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане и социални услуги.
 
Общините заявяват желание за сключване на споразумение за интеграция с определен брой чужденци с предоставено убежище или международна закрила.
 
Предвижда се в процеса на интеграция активно участие да вземат с конкретни дейности Държавната агенция за бежанците, различни министерства, ДАНС, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта и др.
 
Координацията и контролът по изпълнението на споразумението за интеграция ще се осъществяват от заместник министър-председател, подпомаган от администрацията на Министерския съвет.
 
Ясно са регламентирани задълженията на кмета на общината, които произтичат от сключеното от него споразумение за интеграция. Освен това в проекта на Наредба са уредени и случаите, при които той може едностранно да прекрати споразумението за интеграция.
 
Наредбата изчерпателно определя обхвата на задълженията на сключилия споразумение чужденец с предоставено убежище или международна закрила. Предвижда се възможността той да прави възражения пред областния управител при частично или пълно неизпълнение на дейност от споразумението от страна на кмета на общината.
 
Правата на чужденците с предоставено убежище или международна закрила са приравнени с правата на българските граждани с изключение на правото да участват в избори и референдуми, както и да участват в създаването и да членуват в политически партии, да заемат длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство, да бъдат военнослужещи и други, изрично предвидени със закон.
 
Срокът за становища и предложения по наредбата е 21 април. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

1234

преди 7 години

Интеграция е заобиколна думичка за заселване.Нали тези хора търсели тук временно убежище, като как така ще се заселват трайно?Може ли заставяш българите да напускат страната си, за да могат да се изхранят, и да населваш на тяхно място хора от чужди държави, като буквално ги издържаш, за да останат? Спрете това безумие, дори никой "бежанец" да не иска да се възползва, такава наредба е най-малкото унизителна за българските граждани.

32

Не

преди 7 години

Не, не и пак не!Стига сте ни тъпкали, ние сме гражданите на България.Да се приемат само българи от Украйна, Молдова и бивша Югославия.Специални грижи за репатриране на емигриралите българи.Всичко друго е от лукавого.

31

Perpericon

преди 7 години

Na voina kato na voina....A unesco pazi pametnicite na culturata....

fallback