Снимка: Булфото, архив

Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация "Активни потребители". Проверени са 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм.

"При две от марките има растителни мазнини и сухо мляко. Тоест това не е кашкавал. Те са глобени. При другите осем марки също има различни проблеми. В някои има повече вода, при други съмнения за наличие на нишесте или не отговарят на показателя за зрялост", обясни Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Нова тв.

Освен това има и видими нарушения при поставянето на етикетите. Липсва изцяло информация за съдържанието и дори кой е производителят.

От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.

От "Активни потребители" алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase