Архив: Булфото
fallback

С около 5% повече ще платим за великденската трапеза тази година, прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"За трапезата на Великден влизат агнешка плешка, 30 броя яйца, брашно, захар, хляб, домати, краставици, зелена салата, репички, зелен лук, картофи, олио, масло, ориз, ракия и вино", изброи той пред "Фокус".

По думите му празничната трапеза на българина тази година излиза 47.90 лева.

"В сравнение с миналата година е била 45.41 лева, което е разлика от 5%, но е по-евтино спрямо 2013 година", сравни той цените.

"Няма нищо особено по отношение на цените, има напълно балансиран и високо конкурентен пазар, независимо от желанието да има спекула и да бъде тревожено обществото. Пазарът е абсолютно стабилен", настоя още Иванов.

Той уточни, че ако през 2013 са купувани 28 продукта за 108 лева, към днешна дата те ще струват 107 лева.

"Анализите показват, че стресовата ситуация покрай празниците е много малка и измененията в цените са в много малки граници", каза още Иванов.

Той допълни, че въпреки поскъпването на газа с почти 30%, едва ли ще има рязко покачване при цените на основните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

Защо продължавате да ни правите на луди бе?Всички знаем че преди празници цените в България се повишават драстично!Знаете ли цената на килограм агнешко или това са сметки за супичка от агнешко?Така че и за този Великден някои ще преяждат а други отново ще изкарат празника в пост и молитви!

14

ДА БЕ

преди 7 години

ЩО ЛЪЖЕТЕ БЕЕЕЕЕЕ ?ТО САМО АГНЕШКОТО 2 КИЛА ДА ВЗЕМЕШ Е 30-40ЛВ.

13

Анонимен

преди 7 години

Прав е "експерта", цените няма да се вдигнат изобщо, само цифрите ще са 20 - 30% по-големи.

fallback