Снимка: Reuters, архив
fallback

По 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас на ден във връзка с предстоящия Великден. Това съобщи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Животните се карат в кланиците, след което се продават на пазара като българско месо. Парадокс е, че по магазините никъде не пише, че месото е от Румъния, а в същото време ударно се внасят животни, коментира Синапов.

Част от тези животни се вкарват за отглеждане, а друга – за клане, а после се премаркират като български, потвърди и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация, цитиран от "Труд".

По думите му освен с произхода на месото търговците заблуждават потребителите, като им продават шилешко и ярешко месо за агнешко. Можете да ги разпознаете по това, че са с по-червен цвят, по-мазни са и костите им са по-големи, поясни Караколев.

Oще по темата

От фермата до магазина цената на агнешкото се увеличава поне 4 пъти. Причината е, че животновъдите нямат право да продават разфасовки агнешко, а само живи животни. Затова прекупвачи вземат агнетата и ги карат в лицензирана кланица.

В момента живото тегло е 4,80-5 лв. за килограм, а в магазините цената стига 14-16 лв. за кг. Цена на дребно над 12 лева за килограм е престъпление, категоричен е Синапов.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните започват извънредни проверки заради Великден.

Засилен контрол ще има в обектите за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти, предлагащи услугата ол инклузив.

Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Клиентите да следят за печат върху месото, на който да се чете номерът на кланицата, коментираха за “Труд” от агенцията по храните. Най-честите нарушения по празниците са нерегламентирана търговия с месо и липса на документация за стоката. Вече почти не констатираме проблеми при боите за яйца, производителите описват коректно съставките на етикетите, допълниха от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

анонимен

преди 7 години

аз забравих вкуса на агн и тел месо последните ми спомени са от 1989 г

17

Анонимен

преди 7 години

А ПЪК МИНАЛАТА ГОДИНА ПОПУЛИСТЪТ ТИКВУН-*** ЩЕШЕ ДА ПРОДАВА БЪЛГАРСКИ АГНЕТА НА АРАБИСТАНЦИТЕ!!ХАХАХ!САМО ЧЕ ОТКЪДЕ!?

16

Анонимен

преди 7 години

Тая "новина" я четем всяка година преди Великден.

fallback