Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова отправи сериозни критики към КЕВР по повод драстичното поскъпване на цените. Тя обвини комисията, че не търси баланс между интересите на потребителите и енергийните дружества, а защитава силните на деня.

"КЕВР се е превърнала в обслужващ персонал за силните на деня в лицето на енергийните дружества и това е свързано не само с промените в цената на природния газ. Липсата на принципи и правила при повишаването на основни за граждани цени е най-дразнещото в дейността на КЕВР", каза националният защитник пред БНР.

Манолова разкритикува КЕВР по повод предстоящото от утре увеличение на цените на природния газ, тока и парното. Топлото вече ще струва от 20 до 23 на сто по-скъпо, а токът ще скочи с до 1%.

"Това е минимално повишение и няма да се усети от потребителите", категоричен е председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него не би трябвало и цените на стоките да тръгнат нагоре.

Още по темата

Хората обаче имат други очаквания. Представители на дребния бизнес признават, че не изключват варианта да стигнат до фалит.

"Токът ми е 1800 лева, говоря за месец. Газ ползвам, когато се пекат поничките. Увеличава ли се газта, увеличава се и продукцията, увеличава ли се продукцията, спада оборотът и това означава, че отиваме на фалит", обясни Жоро Димитров, който има цех за закуски в пазарджишкото село Огняново.

Потребителите на ток и парно вече излязоха на протест, а зад тях застан и омбудсманът Манолова.

"И да има логично обяснение на поскъпването, то не беше представено пред гражданите, което е и причината за техния гняв и недоволство. Въпреки неколкократно зададения от мен въпрос кое налага природният газ да бъде увеличен с 30%, при положение че на световните пазари цената му е нараснала между 13 и 15%, отговор не получих, не получиха отговор и българските граждани", каза тя.

Манолова припомни и предложените от правителството промени в изборното законодателство. Според нея те били най-красноречивото доказателство защо служебен кабинет не трябва да прави предложения за промяна в закони, които се отнасят до основни права на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase