Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Няколко млади момчета и момичета се опитват да променят нещо по пътищата на България. Опитват, както се прави в технологичното време, в което живеем - с приложение.

"Гражданите" е мобилно приложение, което позволява да се упражни граждански контрол на пътя, като се заснемат нарушителите.

"Напоследък получаваме снимки на шофьор, който се кара с друг, когато първият е бил виновен", обясни Тодор Лилков от платформата пред Bulgaria ON AIR.

Платформата "Гражданите" съществува от 2 години и Тодор Лилков посочи един случай, качен в платформата, след който няма нито едно нарушение на мястото, където се е случил той.

"При пл. "Руски паметник" беше сниман един господин, може би от някое от министерствата, който беше спрял автомобила си върху релсите. След това премиерът тогава Бойко Борисов лично го уволни и оттогава нямаме нито една снимка за нарушение на тези релси".

Приложението предлага и услугата за "Извинение". Някои нарушители вече са се извинили, като причина за действието им е както желанието да се свали снимката с направеното от тях нарушение, така и, за да засилят положителна комуникация между гражданите.

"Ако нарушителят се извини, снимката изчезва от системата. Но, ако е подаден сигнал към "Пътна полиция", колкото и да се извинява, снимката си остава", продължава Лилков.

Тодор Лилков отбеляза, че за 2 години, откакто платформата "Гражданите" работи, тя е допринесла за 2 хил. глоби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase