Гълъб Донев и Пламен Узунов. Снимка: БТА
fallback

Министерският съвет отмени Наредбата за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, която бе приета през 2016 г. от кабинета "Борисов" 2.

Това стана на извънредно заседание на служебното правителство тази вечер.

Oще по темата
Наредбата се отменя с цел да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната, съобщиха пред журналисти в МС министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. 

Работна група, включваща експерти от няколко министерства, ще подготви до 7 април нова наредба, която ще бъде внесена за одобрение в МС.
 
"Сега действащата наредба наистина не е ефективна и създаваше много проблеми. Тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, установихме, че всеки един нов акт затруднява по-нататъшната й промяна. Действията ни са напълно съгласувани с президента Румен Радев", заяви Узунов, цитиран от "Фокус".
 
"До момента нямаше координиращо звено на национално ниво, което да следи за всеки един етап от процеса на интеграция на чужденците. Имаше и някои пропуски, свързани с това доколко лицата изпълняват критериите за интеграцията", каза Донев.
 
По думите на социалния министър досега действащата наредба не е произвела нито едно споразумение за интеграция.
 
"Знаете за създалите се напрежения в някои общини и области по приема на чужденци. Отчитаме и поетите ангажименти на България по отношение на ЕС и другите държави. Отчитаме нашите ангажименти и по прелокацията и презаселването. Затова стигнахме до отмяната на постановлението", каза още Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 7 години

Всички умници да ходят на обучение при Виктор Орбан.

79

@@@

преди 7 години

Лагери закрит тип, вътре цехове всякакви, всички да бачкат, да се самоиздържат, да се самоизхранват, да си плащат живота тук.Да видите колко бързо ще се върнат там, от където са дошли.

78

редник

преди 7 години

До БЪЛГАРИНкакъв референдум нали никой ги не ще тази напаст и после ще набиват канчето на Бойко в ЕНП и там другите евро тоалетни

fallback