Снимка: архив, Reuters
fallback

Децата трябва да се водят на офталмолог поне веднъж годишно. Това препоръчва очният специалист проф. Борислав Дъбов.

Според него, когато децата се оплакват от болки в главата, става въпрос за очен проблем. "Повечето деца са с далекогледство. То се компенсира от напрежението на мускули в окото, стига се до изкуствено създаване на т. нар. училищно късогледство. То е в резултат именно на напрежението на споменатите мускули, когато се гледа на близко разстояние".

По думите му, този проблем се появява в последно време, с въвеждането във всекидневието на малките на лаптопа, всякакви монитори и дисплея на телефона.

"Проблемът зачестява, тъй като очите им са под постоянното напрежение да се нагаждат, т. е. те са под постоянна акомудация. Вече е установено, че дори 3-годишни играят на различни игри на телефона. Това е изключително натоварващо за окото. Проявяването на главоболие, недобро зрение надалеч, напрягане на очите, зачервяване, често мигане и ечемици са резултатът от тези занимания", обяснява проф. Дъбов пред "Монитор".

Лекарят обяснява, че късогледството може да се коригира с разширяване на зениците и носенето на очила.

"Ако детето има системни оплаквания, като дразнене в окото, болки в главата, появяват се ечемици, тогава трябва да се изпишат очила. Носенето им обаче не е достатъчно", обяснява още той и съветва децата да сядат пред компютъра колкото се може по-рядко и за по-кратко време, а игрите на телефоните да бъдат преустановени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

до 12

преди 7 години

Много сте ми отворени вие, същите и тука колегите ми в Швейцария. Клатят глави, типично за източно европейци било. След като го оперираха и отшумяха болките, детето не иска и няма нужда да гледа клипчета. Няма нищо по-неандерталскот това човек, да достига до прибързани приключения. Откъде знаеш тези родители, какви други грижи полагат за детето по принцип? Хранене, възпитание, активно занимание с детето. Лесно е когато детето ти спи през по-голямата част на денонощието и да съдиш...

12

до 12

преди 7 години

Лесно е човек да има дете което спи по 16 часа на ден, да съди другите. Нашия син ме спеше повече пт 8 часа на денонощие, докато лекарите не откриха причината - херния. Да ви питам аз вас, как се гледа нон стоп, дете което крещи и врещи поб10-12 часа на ден и иска да бъде държано. Кога се чисти пере подрежда готви или пък спи. И майка ми много отракана беше че му даваме да гледа клипчета, докато не го взе за два дена при нея. По цял ден на таблета клипчета....

11

Анонимен

преди 7 години

няма ли по подходяща чуждица за това устройство от GSM? GSM е стандарт пък и плюс това е на латиница. Смартфон се използва във всеки език вече, има ли проблем и в България да се използва?

fallback