Снимка: архив, Булфото
fallback

Българският Северозападен район е с най-ниския регионален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в ЕС, като стойността на показателя е 29 процента от средната стойност за Евросъюза.

Европейската статистическа служба Евростат оповести днес данните си за регионалния БВП на глава от населението, измерен в СПС - стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните.

Водещи региони по покупателна способност са Вътрешен Лондон-Запад (580 процента от средната стойност) във Великобритания, Велико херцогство Люксембург (266 процента), Хамбург в Германия (206 процента), белгийският Брюксел (205 процента) и Братислава в Словакия (188 процента).

След българския Северозападен район най-зле са Майот във Франция (31 процента), Южният централен район и Северният централен район в България (33 процента) и Североизточният в Румъния (34 процента).

От общо 19 региона с БВП на глава от населението под 50 процента от средното за ЕС пет са в България, по четири има в Полша и Унгария, три в Румъния, два в Гърция и един във Франция.

Югоизточният и Североизточният район в България имат БВП на глава от населението, измерен в СПС, 39 процента от средния за ЕС.

В Югозападния български район БВП на глава от населението, измерен в СПС, възлиза на 76 процента от средния за ЕС. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

X,Y,Z

преди 7 години

Френския район Майот е остров в Индийския океан източно от Мозамбик и Коморските острови.

37

Анонимен

преди 7 години

България, я чака това което е Северозапада ,всеки трети жител римлянин.

36

Анонимен

преди 7 години

До 47 Да почти си прав,почти всички тръби от Напоителни системи бяха откраднати,предимно от роми,даже даваха по местната тв ,как полицията е спипала една група роми ,които бяха разорали полето ,но повечето тръби не бяха успяли да изнесат. И те с цялата си наглост казваха на журналистката,че полицайте ще ги пуснат и те ще се върнат за тръбите,защото много труд хвърлили.

fallback