Снимка: Reuters
fallback

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време - повече от осем часа на ден. Това са сред основните проблеми пред работещите в сферата на IT. Данните са от проучване за условията на труд в сектора.

През последните десет години IT секторът се удвои и достигна 70 000 души и това са около 3,5 на сто от БВП. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусия "Условията на труд в IT сектора - предизвикателства и реалност".

"Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция, независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри", заяви Димитров.

Според председателя на НБС "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора понякога. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места.

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се примени образованието на най-малките, смята Билюков, цитиран от БТА.

Според 32.8% от участвалите в изследването, съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в "OPEN SPACE". В края на работния ден, около 2/3 от служителите споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени.

Забележителен е интересът за работа извън София. Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7 процента споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто.

А като цяло договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността. Ето защо от синдиката предлагат да се разработи и приеме в процеса на колективното договаряне на пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора, за да се намаляг стресът и напрежението на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

В ИТ бранша

преди 7 години

Аз взимам 1900лв и не са чак толкова много!

60

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 36А с ръка на сърцето, и дори - само пред себе си - СТРУВА ЛИ ПРОДУКТЪТ, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДАШ, ТОЛКОВА, КОЛКОТО ТИ ПЛАЩАТ? Разбира се, тук трябва да отговориш като вземеш предвид съотношението със средната работна заплата за страната?! По някакви причини си се "уредил", най-вероятно, защото фирмата, за която работиш, няколкократно по-скъпо, спекулативно (не в математическия смисъл) взема за продукта си, затова има и за теб.

59

Х

преди 7 години

Тея искат да работят колкото се може по-малко и да вземат колкото се може по-вече пари)))). На фона на народа, който масово работи по 10-12 часа за по 500 лв, това си е жива наглост.

fallback