Снимка: архив, Reuters
fallback

Все повече родители се притесняват от големия списък със задължителни ваксини и възможните странични ефекти от тях.

Ваня Ботева е майка на деветгодишно дете и домакиня. Според нея родителите трябва сами да избират, дали да ваксинират децата си. Възмутена е, че още с първите глътки въздух, бебетата се имунизират.

Самата тя забелязала промяна в здравето на детето си след една от ваксинациите. Твърди, че лекар я е посъветвал да отложи имунизациите. Не пожела да назове точно проблемите, защото вярва, че е по-важна каузата, съобщава Нова тв.

Oще по темата

Ваня установила, че самата тя като дете е ваксинирана много по-малко. Прави сравнение с настоящето."До годинка съм получила 7 ваксини със 17 различни зарази, които фигурарт потях. А на моето дете са 17 ваксини до годинка с 66 различни вируса. На какво се дължи това увеличение на поставените брой ваксини?", попита тя.

Ваня следи и актуалните новини около откритите случаи на морбили в Пловдив. Знае и за епидемията, и смъртните случаи в съседна Румъния.

Не на последно място Ваня е възмутена, че няма компенсации, ако децата пострадат от ваксините. И все пак детето на Ваня е ваксинирано. Защото без имунизации не може да ходи на детска градина и училище.

В същото време зам. министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов обясни, че ваксината за морбили няма никакви странични ефекти.

„В момента болните от морбили у нас са осем. Всичките са неимунизирани, от ромски произход. Правим всичко възможно да не се даде тласък на това разпространение в страната”, каза той.

По думите м, ваксините работят, просто обхватът в Румъния не е достатъчно висок. Статистиката показва, че в последните 15 години само от морбили са спасени 20 милиона детски живота", съобщи още д-р Каменов и допълни, че се базира на статистиката. Според него не може да се правят изводи от един случай.

Той коментира още, че броят на ваксините се увеличава, тъй като науката се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 7 години

До 27Много па си информиран, нема що......ваксина с живи вируси се слага по българския календар - задължително!!!!! Приорикс се зове и е срещу морбили, паротит и рубеола, много актуална точно в този момент. Аман от неинформирани ама много искащи да се изкажат хора!

104

Кифла хомеопат

преди 7 години

Абе ясно е че сте поне братчеди с Атанас Мангъров. Явно не си имал сериозен здравен проблем и си мислиш че медицината може да лекува нещо. За жалост тя нищо не може да лекува, а само тушира симптомите. За хомеопатията - на тебе ли да вярвам или на очите си?

103

Козуначена кифла

преди 7 години

Доказателства ще имам ако аз раздавам комисионните. Или съм шеф на фармацевтична фирма, която праща докторите на екскурзии по екзотични дестинации, плаща участия в конгреси и др. Обаче когато на листовката на една ваксина пише страничните и ефекти и лицето Доц. Д-р М. се изпъне по телевизията гордо : "ваксините са абсолютно безвредни" възникват основателни подозрения, че или е лично заинтересуван или няма достатъчно акъл. Аз подозирам и двете (друг цитат: "хомеопатията е абсолютна измама").

fallback