Снимка: Булфото, архив
fallback

Лекарите специалисти да не зависят чрез направления от общопрактикуващите лекари, а пациентите им да имат свободен достъп до тях. Медицинските сестри сами да се договарят със Здравната каса, а не да бъдат назначавани от общопрактикуващите лекари. Да бъдат въведени реални санкции за пациенти, които не ходят на профилактични прегледи. Това са част от исканията, отчетени по време на онлайн дискусия, обединила над 2500 лекари, фармацевти и други медицински специалисти в България, съобщи Дарик радио.
 
Желанието на всеки трети от тях е било за достойно заплащане на лекарския труд.
 
"Очертаха се 11 основни проблема, които очакват да бъдат решени от колегите в доболничната помощ. Въвеждана на електронна здравна карта с индивидуален годишен лимит за прегледи, консултации, изследвания, зависим от възраст, фамилна обремененост, начин на живот, професионални рискови фактори, годишен профилактичен преглед - това е пътят към отпадането на лимитите, което е и вторият основен проблем в извънболничната помощ. Както за джипитата, така и за специалистите, медицината отдавна изчезна от кабинетите в ДКЦ-тата“, обобщи. председателят на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ д-р Георги Ставракев.

Лекарите настояват и за остойностяване и реално заплащане на лекарския труд, увеличаване делът на публичното финансиране до достигане на поне 6% от брутния вътрешен продукт.

"Към момента говорим поне за 6 млрд. лева налични публичен финансов ресурс, т.е. още сме минус 1,5 млрд.", каза д-р Ставракев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

БЪЛГАРИН

преди 7 години

До Ха, ха...ПИСАХ ТИ ВЕЧЕ---РЕШЕНИЕТО Е---БЕЗПЛАТНО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НО ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ НЯМА ДА Е СЪГЛАСНА НИТО ФАРМАЦЕФТИЧНАТА КАКТО К НЗОК.----НЯМА ДА РАЗДАВА ПАРИ НА СВОИ ЛЕКАРИ

24

Анонимен

преди 7 години

"Лекуват" се на сляпо - симптоми, а не болестта. Изобщо - пълна меркантилна профанация. Знахарите са по-полезни.."Пишеш съвсем незапознат. Ако се грижиш за здравето си си плащаш застраховките, ако ходиш редовно при личния лекар/ не само профилактно/, ако си правиш тестове за всичко съмнително в организма- тогава ще видиш че здравната ни система функционира почти перфектно.

23

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен"А в Хипократовата клетва пише, че лекарят при всякакви обстоятелства трябва да лекува нуждаещия се."Такова нещо не пише изобщо. Жалки прости човечета, защо не ви се свидят пари за цигари и ракия, нито за сирене или пържоли, но като трябва да кихнете някакви 20-30 лева за ЗДРАВЕТО СИ, изпадате в ужас?Знаете ли, че на запад викащия линейка е длъжен да заплати всичките разходи за бързата помощ?Радвам се, че българина в момента има точно такова здравеопазване, каквото заслужава.

fallback