Снимка: bgonair.bg

3-годишната Мерал е изключително жизнено дете и с нищо не показва, че всъщност страда от рядко генетично заболяване - Синдром на Жун. Тя е от айтоското село Карагеоргиево и се нуждае от спешна операция, за да живее.

Детето вече е претърпяло две успешни интервенции, но за да продължи лечението й, семейството очаква финансиране от Фонда за лечение на деца, което се бави.

"Синдром на Жун" е синдром на късото ребро - състояние, при което гръдният кош не се развива правилно, ребрата растат неправилно навътре.

Първата операция на Мерал е извършена през юни 2015 г. Тогава хирурзите в "Пирогов" разширяват гръдния кош на детето с две титаниеви пластини. Осем месеца по-късно е направена втора интервенция. Разходите са поети от Фонда за лечение на деца. Семейството очаква ново финансиране за импланти на Мерал, но нямат отговор. Казват, че чакането ги убива. Последната молба е от 27 декември 2016 година.

Преди години семейството е загубило първото си дете - на година и осем месеца, което страда от същото генетично заболяване. Сега живеят със страх да не загубят и Мерал.

Майката на Мерал Гюлбахар обяснява, че Мерал трябва да се оперира периодично, докато навърши 15-16 години и спре да расте. А за поредната операция са нужни 84 000 лв.

Всеки може да помогне на Мерал! Ето и банковата й сметка:

Мерал Мехмед Исмет
BIC: UNCR BGSF
IBAN: BG25UNCR70001522815036
 

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase