Снимка: Булфото

Епидемия от морбили в България няма, като страната ни е на етап елиминиране на болестта, обяви пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Още по темата

По негови данни 36 месеца не е имало циркулация на вируса у нас, което се потвърждава и от анализа на Европейския център за контрол на заболяванията. Според статистиката последният регистриран случай на това заболяване у нас е от миналата година през февруари.

"Една жена, работеща в крайпътно заведение, се заразява от морбили. В Националния център по заразни и паразитни болести доказахме, че това заболяване е от азиатски произход. Най-вероятно разпространител е някой шофьор на тежкотоварен автомобил, посетил заведението, който идва някъде от Средния Изток", обясни Кантарджиев.

Експертът посочи, че място за паника няма, но е необходимо общопрактикуващите лекари да проверят децата до 18 години дали са имунизирани срещу вируса и ако не са, да се извърши подобна ваксинация. На практика голяма част от децата вече са имунизирани.

Както Dnes.bg вече съобщи, продължава да се разпространява епидемията от морбили в съседна Румъния. Към момента здравните власти там съобщават за близо 3200 случая на болестта, сред тях и 17 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase