Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Мирен протест в защита на граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков ще се състои в Бургас, съобщиха от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на събитието.

Oще по темата

Протестът ще е на 21 март от 15:00 часа пред Съдебната палата в града. Точно на тази дата Цонков и двамата му колеги трябва да се явят в съда, за да получат обвинителния акт от Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели.

Както е известно, там започва нов съдебен процес заради случая от юни 2008 година, когато граничарите засичат в наши териториални води турска гемия. В района на Резово Цонков и негови колеги от "Гранична полиция" задържат трима бракониери, ловили калкан. Единият от турските граждани оказва съпротива, при което е прострелян, а медиците не успяват да спасят живота му.

Това дело вече се води в България и завърши с оправдателна присъда. Сега обаче Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков са призовани в Турция като обвиняеми.

Призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, но не е изключено на по-късен етап турската страна да поиска и подобна мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Сърой

преди 7 години

Стройте 4 танков батальон на Турската граница, призовката като е пратят да се използва за мишена.И им дайте по един орден на тези момчета за изпълнение на дълга си. България над всичко!

39

Анонимен

преди 7 години

При бай Тошо щяха да му дадат медал на това войниче и граничарче. Сега го съдят. Сами си правете изводите имаме ли държава. Въобще няма база за сравнение.

38

Ердинч

преди 7 години

КОМЕНТАРИ, КОМЕНТАРИ, Толкова злоба да се е насъбрало , това не е добре за човечеството. Нито нашия полицай е искал да убива , нито пък турският рибар е искал да умре. Защо трябва да се стреля на месо. Като го хванат нали ще съдят бракониерите....те тези крути мерки със стрелба на живо месо май нее за предпочитане. нищо лично...но не искам да съм на мястото нито на убиеца , нито на мястото на семейството на рибаря.

fallback