Снимка: архив Reuters
fallback

България има най-големите разходи от бюджета за опазване на обществения ред в сравнение с всички страни от Европейския съюз.

По този показател държавата ни е абсолютен шампион и поставя своеобразен европейски рекорд, показват последните данни на Евростат.

У нас почти 7% (6.8%) от всички бюджетни разходи отиват за опазване на обществения ред - т.е. за полицията, пожарната, затворите, съдилищата, пише в. "Сега".

Данните излизат около месец след резултатите от друго проучване, направено  от български социолози, което показа, че българите масово живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление.

Oще по темата

Според данните, които Dnes.bg писа, през февруари 61% от българите са се страхували да не станат жертва на някакъв вид престъпление.

За сравнение Германия отделя едва 3.6% от бюджетните разходи са за издръжка на органите на реда, показват още данните на Евростат.

България се набива на очи и с високи разходи за отбрана - те са 3.4% от бюджета при средно 2.9% за ЕС. Тук обаче страната ни не е шампион, защото Гърция, Естония, Великобритания, Полша и Латвия отделят още по-високи проценти от хазната за военни цели.

"Много интересно, българската държава харчи повече за отбрана, полиция и съдебна система, отколкото за образование. Само две други страни имат подобна политика - Гърция и Румъния, при всички останали европейски страни образованието е с приоритет", коментира икономистът Георги Ангелов.

Данните на Евростат показват, че у нас само 9.8% от бюджета отива за просвета, докато повечето страни от ЕС отделят двуцифрени проценти за сектор "Образование".

Всички членки на Евросъюза отделят най-много средства за социална защита и България с бедно и застаряващо население не е изключение. Близо 1/3 от всички бюджетни разходи у нас са в тази графа. Но това се оказва малко на фона на държави като Германия, Дания, Унгария, които отделят над 40% за социална защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

ХЛОР ТЕРОР има

преди 7 години

МАсови убиици тровят народа с хлор токсични разтвори подавани вместо питейна вода.Ако водата от чешмата ви мирише наливайте веднага пробив в бутилки ПЕТ и ги запечатайте..Не ползвайте водата за готвене,пиене ,чай или кафе.Засега отравянията не се лекуват напълно..купувайте само чиста минерална вода.Звънете на 112 и искайте арест на престъпниците отровили водата.ВиК да заключи всички каптажи да блокира достъпа до тях терористи , ХЕИ и "обществено здраве" АКо има хлоратори да се демонтират

55

Стефанов

преди 7 години

Ще бъдем по-сигурни в живота си тогава, когато се изгради гражданско общество, каквото вече има в повечето страни от Западна Европа. Гражданското общество се характеризира с възможността хората да търсят отговорност от политиците за свършената/несвършена работа. От тук следва да има и работеща съдебна система и борба с корупцията по висшите етажи на властта (а не Борисов да говори с прокурор за потулването на престъпления - ако помните случая с Кокинов). Но политиците не пускат кокала, това е

54

2233

преди 7 години

От ясно по-ясно е.Освен от асфалта ,стиропора и телта по границата ,най-лесно се краде от скъпи джипове и стари самолети.Вчера пишеше че тикварите са договорили 290 джипа за 34милиона за границата с Турция ,която е 164км. Почти по 2 джипа на километър.Оня трудовак Ненчев пък искаше да купува 30 годишни Ф-16.В същото време децата събират стотинки за да лекуват болните си съученици.Тикварите са тумор за страната ни.

fallback