Снимка: архив Reuters
fallback

"Македонците да се върнат към българската си същност. Да станат втора Българска държава", призова проф. Божидар Димитров.

"Кризата в Македония започна още през 2001 г. с опасност от гражданска война, но успяха да спасят положението с конци. Най-добре да се върнат към българската си същност, това е най-добрият вариант. Както има две албански - Косово и Албания и две гръцки - Гърция и Кипър", отсече Божидар Димитров пред "Нова тв".

Oще по темата

Той коментира, че това няма да е изключение.

"На Балканите има две албански държави – Косово и Албания. Има и две гръцки държави – Кипър и Гърция", каза професорът.

Що се отнася до македонският журналист Миленко Неделковски, който поруга паметна плоча за загиналите български войници на Каймакчалан, Божидар Димитров каза: „На Миленко казах да остава в албанската част, ако я разделят, защото тук го чакат момчетата от 68-ма бригада”.

Директорът на Националния исторически музей коментира и ескалиращото напрежение между Турция и Европа.

"Всички очакват Турция да с епревърне в това, което е била Османската империя и там да се оформи отново един султанат. Повече от ясно е, че Ердоган ще спечели, защото ще го подкрепи Анадола. След втората година турците са били основно мерноработниците на Европа и нямат самочувствие. Ердоган опитва да промени това като предприема ходове, които не са общоприети. Това са провокации. Той организира партии, както при нас има такава, така и в Македония", убеден е проф. Димитров.

Според него тонът между България и Турция се е изострил заради опитите на съседната ни държава да се вреже в нашата предизборна кампания.

"Това става чрез посланика им, което е много грозно. Посланиците са много ограничени по отношение на тези отношения. Личи си нашият страх да бъдем категорични и да отзовем въпросния човек. Имаме голям финансов дълг към Турция, което очевидно предполага поведението ни", добави историкът. Димитров говори и за здравословното си състояние, което окачестви като добро. Наскоро професорът бе приет в болница със съмнения за инфаркт, които не се потвърдиха.

Що се отнася до вътрешните въпроси и корупцията у нас, професорът коментира, че тя не може да бъде ликвидирана, а само намалена.

„Корупция има навсякъде. На корупция сме се научили от Запада, след освобождението. Включително и на процентите. Не можем да я ликвидираме, можем да я ограничим”, заяви проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

демократ

преди 7 години

Москва и се договаря с Тито за етапите на предаването на Пиринския край на Югославия. Единствено крамолата между Сталин и Тито през лятото на 1948 г. спира практическото осъществяване на това посегателство срещу националния суверенитет на България.Садизмът и издевателствата на руските и сръбските мекерета надминават тези на средновековната Инквизиция. Всяка изява на българско национално съзнание се наказва със смърт или затвор. Само във Вардарска Македония са избити над 35 хил. българи.

142

демократ

преди 7 години

Признава се, че през 1946 г. партията е извършила насилие върху волята на населението от Пиринска Македония и че повече то не бива да бъде третирано като македонско.Какви бяха първите години на съветска България? Издаденият в Русия документален двутомник Советский фактор в Восточной Европе В сталиновия проект за създаване на южнославянска федерация със столица Белград е решена съдбата и на Пиринския край в България. Георги Димитров, по онова време премиер на България, приема безусловно диктата на Москва и се договаря с Тито за етапите на предаването на Пиринския край на Югослав

141

демократ

преди 7 години

<html><body><!--StartFragment-->19 Април1941г Българската армия освобождава източната част на Егейска и почти цяла Вардарска Македония. Веднага е организирана местна администрация на региона и са изгонени всички представители на гръцката и сръбска власт. В Скопие се организира Пета българска арми съставена от Пета и Шеста пехотни дивизии и запълнена с местно население от новоосвободените региони. След обрата във войната за много кратко време са образувани български,руски и сръбски отряди,

fallback