Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Oще по темата


"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Просто фен

преди 5 години

До Tsavinigelato ги имат :)

190

Анонимен

преди 6 години

"...уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС..само Германия възрази... Германия се обяви и против ... единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС."Тези дни много се спори и се разлайват кучетата. Шизофренично страстно се заклеймяват фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, комунизъм... дават се примери. Нарушава се Конституцията. А това, с храните, като какво да се счита ... неоколониалистичен алтруизъм ли? Или съвременна модификация на "онова", с комините?

189

Иван Пешев

преди 7 години

Е как ще се установят опасни храни , като вземат да обявяват нещо за опасно и онези почват да спорят че не било , не било ама ще повярваме като ви видим да си храните децата с него. *** мръсни пълен бойкто на немските стоки , днес го загледах киндери и други десрти всичко е минало на ПАЛМОВА мазнина. Която първо е вредна и второ изсичат джунглите и избиват животински видове за да я добиват.

fallback