Снимка: архив, Bulphoto

МВР ще закупи 290 чисто нови джипа за затягане на охраната по границата срещу миграционния натиск, който се очаква да се активизира отново със затоплянето на времето. За целта е обявена обществена поръчка на стойност над 34 млн. лв. с ДДС, като парите са от договорените от експремиера Бойко Борисов общо 160 млн. евро от ЕК, пише "Монитор".

Предвижда се търгът да се осъществи по ускорена процедура, за да не изгорим с предоставените ни от Брюксел средства. Срокът, в който трябва да усвоим първия транш от 101 млн. евро, изтича в края на септември, а от вътрешното министерство се притесняват, че доставчикът ще има нужда от технологично време за изработване, доставка и оборудване на големия брой возила. С осигуряването на автомобили с повишена проходимост граничните служители ще успяват по-бързо да се придвижват и охраняват границите, които са и външни за ЕС, подчертават от МВР.

Според обявената прогнозна стойност на поръчката всеки от полицейските джипове ще струва малко над 117 000 лв. В условията към търга се предвижда возилата 4х4 да са с турбодизелов двигател и да ускоряват до 100 км за не повече от 13 секунди. Максималният комбиниран разход на гориво обаче не трябва да надвишава 11 л/100 км.

Седалките може да са както кожени, така и от текстил, но важното е лесно да се почистват и дезинфекцират. Няма задължително условие джиповете да са автоматик. Високопроходимите автомобили ще бъдат доставени с летни гуми, но трябва да имат и комплект зимни с джанти, произведени в годината, в която е и самият джип. Наред с това всяко возило ще се оборудва с таблет с безжичен интернет и мобилен принтер.

Доставчикът ще се ангажира също да брандира автомобилите с надписи "полиция" и "жандармерия" както на български, така и на английски език.

Автомобилите трябва да са с гаранция 3 години или 100 000 км пробег, в който срок всяка повреда ще трябва да се отстранява от доставчика за 15 дни.

Обществената поръчка предвижда и доставка на 9 броя мобилни технически работилници за над 1 млн. лв. с богато оборудване с всякакъв тип инструменти. С тях ще може да се стига до самата ограда за настъпили по съоръжението повреди, като се предвижда работилниците да могат да газят в близо половин метър кал.

В края на миналата година Германия ни подари 12 джипа за охрана на границата, които бяха обещани лично на Борисов от канцлера Ангела Меркел. Преди това пък у нас пристигнаха и 40 високопроходими автомобила, изпратени по нареждане на тогавашния британски премиер Дейвид Камерън, но част от тях се повредиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase