Снимка: bgonair.bg

Акад. Светлин Русев е подал оставка от художествения съвет на Националната галерия заради случая с климатичната авария в "Квадрат 500", при който бяха увредени десетки от най-ценните произведения.

Той посочва, че "проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на директора Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция".

"При създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Той също така сподели мнение, че вместо да уволнява двете уреднички, които са разгласили случая с повредените картини, директорът Слава Иванова би следвало да им се извини.

Преждевременно пенсионираните изкуствоведи Искра Захариева и Мария Димитрова не знаят с точност защо са били освободени. На втори март двете са получили предизвестия от юриста на галерията, в които се казва, че има оптимизиране на дейността на предприятието, коментираха те пред Bulgaria ON AIR.

"Споделихме по приятелски, по колегиален начин, с един от най-известните български художници Недко Солаков, за проблем с климатичната инсталация в галерията и за последствията от това върху картините", поясни Искра Захариева.

По думите ѝ директорът на галерията Слава Иванова е знаела за проблема, възникнал между 5 и 10 януари, а Недко Солаков разбрал за случилото се едва в края на февруари.

"Какъв е престижът на една галерия, в която като влезеш и си платиш 10 лева, още при влизането попадаш на едни картини, които са целите облепени и всеки посетител би се запитал какво му показват в тази галерия", попита риторично Мария Димитрова.

От "Квадрат 500" изпратиха официално писмо, с което информират, че двете служителки са били пенсионирани съобразно всички юридически предпоставки. В писмото се посочва също така, че сред длъжностните характеристики на заеманите от тях позиции е да работят за доброто име на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase