Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

В разгара на предизборната кампания, когато всички партии обещават, че ще се погрижат за тях, пенсионерите излязоха на протест пред президентството.

Oще по темата


Те поискаха минималната пенсия да стане 350 лева и през следващите четири години да достигне 500 лева, безплатни лекарства и безплатно лечение за пенсионери над 65 години, както и медикаменти и медицински изделия на по-ниски цени за всички.

Освен това искат безплатни очни и стоматологични прегледи.

Възрастните хора настояват и за преизчисляване на старите пенсии по формулата за изчисляване на новоотпусканите на основата на средния осигурителен доход за предходните 12 месеца или предходната календарна година.

Мотото на протеста им беше "Да спрем геноцида на българските пенсионери", защото по думите им не заслужават жалкото съществуване, което им осигуряват пенсиите сега.

Недоволните внесоха своите искания в Президентството и в Министерски съвет и искат държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени проблемите им.

Според представителите на пенсионерските организации в България има тих геноцид, който се води по отношение на хората в трета възраст.

Унизително е българските пенсионери да получават два пъти и половина по-малка пенсия от албанските и от македонските пенсионери, каза академик Ганчо Попов, ректор на университета за възрастни хора.
 
По думите му над 66 на сто от 2 158 885 пенсионери в България живеят под критичния праг на бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

Пенсионер

преди 7 години

До Анонимен 145 А ти кой си че ме обиждаш на комунист? Мразя комунистите от дете и не съм гласувал за тях даже по Живково време.

129

MoX

преди 7 години

Искам да попитам по колко лева давате на протестър? От коко до колко часа, защото имам график за хапчетата. Ако доведа и внука на протеста ще има ли двойна надница?

128

Анонимен

преди 7 години

Много ти е плитък джоба , Шефе . Виж и да не би да е скъсан .

fallback