Снимка: архив, Reuters
fallback

Мними банкери предлагат бързи кредити с реклами по дърветата. Тези обяви са на ръба на закона, коментира Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Той обясни, че според регламента се изисква, когато се рекламира кредит, той да е с конкретна сума, точна месечна вноска и годишен процент на разходите (ГПР). Според Тошев само един надпис давам кредит и телефон не е коректно.

Експертът съветва хората да не си избират бърз заем от обява на дървото, а да проверят кои са сериозните фирми, лицензирани от БНБ да кредитират, и да сравнят поне няколко оферти.

Тошев препоръча потребителите да взимат най-много до 200-300 лв. бързи кредити и да ги връщат в най-кратки срокове, а за суми над 500 лв. да се ползват заеми от банки. А ако имаме някакви сигнали, то да се обръщаме към Комисията за защита на потребителите (КЗП), посочи още той пред "Монитор". Санкцията за нелоялна търговска практика е до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

КЗП също призова хората да бъдат особено внимателни с офертите за бързи заеми, особено когато те се отправят чрез обяви в градската среда. Според тях в такива случаи рискът за потребителите е по-голям, тъй като най-често тези обяви съдържат само един телефон, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той добави, че първото и най-важно нещо, което трябва да се установи, е дали зад този номер стои лицензирана финансова институция.
 
В случай че отсреща на телефона е мним банкер се сигнализира в полицията, обясниха още още от КЗП. По тяхна информация обаче в по-голяма част от случаите зад тези обяви стоят легитимни фирми, а тогава потребителят трябва да концентрира вниманието си върху конкретните условия.

Експертите от комисията съветват хората да не подписват документи, преди да са се убедили, че са съгласни с условията, които им се предлагат.

"В никакъв случай не бива да приемат за даденост съобщена им крайна сума, която те трябва да възстановят, без да им е ясно от какви компоненти се формира тя, заяви още Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Mr Jerry

преди 6 години

Ние предлагаме всички видове заеми на заинтересовани лица и компании, като личен мениджмънт, бизнес администрация, ипотечен фонд, Бил Фонд, студентска администрация, управление на автомобили и много други. Нашите кредитни услуги са добре застраховани и приемливи, за да можем да имаме успешно събитие. Нашият минимален размер на кредита варира от $ 5000 до $ 10,000,000,000. с минимална продължителност от 1 година и максимална продължителност от 30 години. За повече информация и приложение, моля св

45

Robert

преди 6 години

Здравей Уважаеми кредитополучател,Аз съм частен, надежден и надежден кредитор; Предоставям заеми на фирми и физически лица при нисък и достъпен лихвен процент от 3%.Търсите ли бизнес заем, личен заем, жилищен кредит, кредит за кола, студентски кредит, заем за консолидиране на дълга, необезпечен заем и рисков капитал?Ако ви е отказан кредит от банка или финансова институция По една или повече причини. Вие сте на точното място за вашия кредит решения, Ние даваме заеми в диапазона от $ 2,0

44

кредити между физиче

преди 6 години

Ние предлагаме кредити на хора, които се нуждаят от финансова асистент с нисък лихвен процент от 3%. За да получите заем с тази компания, можете да посочите точния размер на кредита, което трябва и времето, в което можете да се възстанови услугата Нашите услуги кредит е 5000 до 5.00000 лв ЗАБЕЛЕЖКА: Трябва да ни пишете на: moutiercatherine***gmail

fallback