Снимка: Bulgaria On Air

Първият център за настаняване на бенжанци в България. Той се намира в новозагорското село Баня и там живеят основно семейства от Сирия. Колко дълъг е пътят от войната, как българи и мигранти живеят в мир?

Главните герои в тази история търсят щастие и по-добър живот. За разлика от своите връстници детството на всички тях е белязано от войната. След дълго бягство те намират кратко спасение в новозагорското село Баня. Вече два месеца центърът за бежанци е дом за 6-членното семейство на Мамхуд. Войната в Сирия го принуждава да търси спасение отвъд пределите на родината. А пътят до България изминават пеша.

Пътят на Али и 12-годишния му син Фади.

"Избягах от Сирия заради войната, убийствата и ислямска държава. Избягах и заради глада, липсата на електричество, вода за пиене. Ужасяващи условия за живот и никаква сигурност – това е Сирия в момента. Пътят ни беше от Сирия, през Турция и така се озовахме в България", разказва той пред камерата на Bulgaria ON AIR. Целта му обаче е Германия.

А голямото семейство на Мехмет е избрало да гради живота си в България.

Всеки поема по своя път – голяма част избират да продължат към Централна Европа. Всички обаче са категорични, че връщане назад няма, а родната Сирия ще помнят такава, каквато е била преди войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase