Снимка: архив, Reuters
fallback

Около 280 000 българи тръгват на път за Великден. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

60 000 от тях обаче предпочитат да прекарат празниците в чужбина, като най-търсените дестинации са Гърция, Македония и Сърбия. Почивката там излиза средно по 465 лева на човек.

"Става дума за поклоннически туризъм, защото сънародниците ни посещават църквите и манастирите в тези страни", коментира Драганов пред "Монитор". Според него тази година ще се реализират голям брой пътувания, защото ще има и условия за сняг по зимните ни курорти. Заради това туристите ще имат възможност да карат ски в планините.

Според Драганов вече почти не може да се намери свободно място в балнео, спа и уелнес хотелите, защото били резервирани отрано. Това важи особено за Девин, Хисаря, Поморие, Сандански, Велинград и Кюстендил, които традиционно са най-посещавани. Предпочитаните пакети пък са тридневните, като почивката у нас излиза средно по около 295 лева на човек.

Заради съвпадението на католическия и православния Великден тази година страната ни ще бъде посетена от около 180 хиляди чужденци, което е със 70 хиляди повече в сравнение с миналата година.

"Интересът е по-голям и заради нискотарифните авиокомпании към България и отсега полетите за тези дати са заети. Най-много посещения ще имаме от съседните Гърция и Сърбия, но и от Великобритания, Белгия, Испания, Италия, Германия и Скандинавските страни. Така че програмата е доста натоварена", каза още Румен Драганов.

Много от чужденците идват у нас с цел културен туризъм, като предпочитаните дестинации са София и Пловдив. През последните години за великденските празници също така е отчетен голям интерес и към Банско, Смолян и Самоков. Любители на зимните ни курорти посещавали църквите и манастирите по тези места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

един друг

преди 7 години

Евала. Най-после гласът на разума.

14

Бедния българин

преди 7 години

Българина не е беден ! Просто телевизията и интернет ви пълни явно празните глави. Не може бедния българин да празнува всеки празник на пълна маса, не може бедния българин да си позволява зимата и лятото почивки за по 2 седмици. Да пълне торбите от големите вериги магазини през 3 дена. Колко от вас работят на минимална работна заплата ??? Всички си работите за по 600 лв + !!!! Стига глупости

13

един друг

преди 7 години

280 000 човека, за теб "частен случай" ли са? Доста странно. Освен това от статията не става много ясно дали примерно това не са само интервюираните. Ако се окаже, че зад всеки от тези 280 000 има и по-още 2-3 члена от семейството и нещата ще станат коренно различни. Освен това има много хора които могат да си го позволят, но примерно няма да ходят по други причини.

fallback