Снимка: Reuters, архив
fallback

Над 220 хиляди са децата до 18 години в България със затлъстяване, съобщи пред БНР проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология на Александровска болница.

Oще по темата

"За 12-а поредна година в клиниката ще преглеждат безплатно за бъбречни болести, а наднорменото тегло е ключов фактор за тях", посочи още проф. Богов.

"Има няколко стресиращи цифри за България - над 220 хиляди деца с наднормено тегло, а от тях 20% са между 5- и 18-годишна възраст", допълни проф. Богов.

Той смята, че задължително в прегледите трябва да се включат не само пациентите, които са с наднормено тегло, а и тези, които са със захарен диабет, защото това е социално значимо заболяване

Диабетиците в страната са около 520 хиляди, като 2500 от тях са деца.

Доказано е, че затлъстяването е четвъртият фактор, който води до хронично бъбречно заболяване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

vlady

преди 7 години

До Един българинС такова хранене вероятно има доста контузии, дори и да е кльощав. За активно трениращ трябва качествена храна.

9

Почерпен

преди 7 години

Настигаме съединените свински щати със срашна скорост. Скоро ще ги и подминем, айде наздраве!

8

Анонимен

преди 7 години

Ниска култура на хранене и липса на информация. Друг е въпроса за хора като мен които с ясното съзнание за храни водещи до затлъстяване, обичат да похапват бургери, пици, вафлички и чипсове. Всеки ден ям тестени и захарни изделия, е няма как да съм с нормално телосложение. Другият вариант е да се спортува всеки ден... на който му се занимава и има време да спортува. Истината е една всички ще мрем накрая.

fallback