Снимка: архив "Булфото"
fallback

България се включва в бунта на Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна второ качество за техните граждани.

Четирите държави, подкрепени от страната ни, искат да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка.

Днес земеделският министър в служебното правителство проф. Христо Бозуков ще постави въпроса на заседание на съвета на министрите в Брюксел. Това обяви той пред "24 часа".

Oще по темата
Според Бозуков е недопустима дискриминация да се предлагат продукти за Източна Европа с по-лошо качество и с повече сол, мазнини, изкуствени подсладители.

Преди дни бе обявено изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. Според данните от него, за които алармира кабинетът в Будапеща, големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук”, коментира и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка, цитиран от Reuters.

И неговата страна се присъедини към недоволството след изследване на Словакия, което доказва, че мултинационалните компании имат различни рецепти за Източна и Западна Европа. При специализирани тестове 22 известни маркови хранителни стоки, продавани в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказало се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. И в словашките варианти на всички тези продукти се съдържали повече оцветители, подсладители и консерванти.

През миналата седмица дори е имало нарочна среща във Варшава на министрите на земеделието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария за съгласуване на действията.

"Смятам, че ще постигнем успех, защото сега зад тази инициатива вече стоят повече държави”, коментира Бозуков.

У нас е практика от години българи, когато се връщат от почивка в Гърция, да пълнят багажника на колата с перилни препарати, защото смятат, че прах от най-популярните марки, продавани там, пере по-добре от тези, които са на българския пазар.

Фактът, че в последните години у нас масово никнат малки магазини за почистващи препарати, го потвърждава.

Съмнения има и в качеството на парфюмите и затова хората предпочитат да ги купуват от безмитните зони на летищата.

Управители на големите хипермаркети на чужди фирми , нас отричат обвиненията.

"Собствените ни марки са с еднакво качество навсякъде. Категорично не са верни твърденията, че западните вериги продават по-нискокачествени храни в България. Мога да гарантирам, че собствените ни марки се правят с едно и също качество както за България, така и за Румъния или Германия”, коментира управителят на една от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

290

Анонимен

преди 5 години

Мазни червени тролчета, поне когато става дума за национален интерес, стига замесвайте политика и вашата ***. Точно затова сме на този хал, защото партизани като вас, шушукат по ъчлите и само се чудят какви компромати да изкарат за да съборят правителството. Обаче всички ядем тази храна, така че оставете правителството да си свърши работата както трябва. Подляри гадни.

289

Анонимен

преди 7 години

ще го носим на сви,ните ако и те не щат руснаците ще го изядът доказано

288

Анонимен

преди 7 години

Ще ядете.Като сме Смотани

fallback