Снимка: архив Reuters
fallback

670 000 тона храна се унищожават у нас всяка година, предаде Нова телевизия, позовавайки се на данни на Българската хранителна банка.

Изхвърленото количество може да изхранва в продължение на година и половина всички българи, живеещи под прага на бедността, които са повече от 1.5 млн. души.

Цанка Миланова от Българската хранителна банка разказва, че въпреки отпадането на ДДС за дарените храни хората даряват все по-малко, защото три министерства не са изготвили необходимите нормативни документи, които до улеснят даряването на храни.

МЗХ трябва да определи кои храни могат да бъдат дарявани, МТСП - кои хора подлежат на подпомагане, а МФ - как ще се отчита дарението.

От 1 януари догодина от ДДС трябва да се освободят хранителните стоки, които са дарени 30 дни преди изтичането на срока им на годност. За да не се начислява данък, стойността на даренията на година не трябва да надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице.

Промените бяха въведени, за да се стимулират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Grae

преди 7 години

Po-dobre gladni i jivi....Otkolkoto otroveni i umreli...ot razvalenite hrani na offshornite mafioti..

51

Afma

преди 7 години

Koito proizvejda brakuvani stoki da plasta po-skapi taksi za recicling i smet, naprimer 300 procenta po-skapo. I da ima globi za zamarsiavane na planetata.Bednite bulgari - na vlaka i pri Junker v Luxemburg.

50

Анонимен

преди 7 години

В сектор плодове и зеленчуци що фира отива,вместо на салата префолирана с цена и дата се изхвърля. Прораснали картофи, вместо задушени, на салата оставят ги да прораснат на склад. Губят им се хранителните качества и са отровни. За каква печалба ми говориш, като хвърлят и "сметка, без кръчмар" въртят. Дори не печелят от това, добрия начин е да дарят, а не в контейнерите. Да пълнят" гушата" на фирмите по чистота. А хората в неравностойно положения м а. й н а т а. Народа стана поголовно бездушен.

fallback