Снимка: Булфото
fallback

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв.

Oще по темата

Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.Това е първата му реч на 3 март като държавен глава и върховен главнокомандващ на военните сили.

"Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“.  Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание".
 
В изказването си държавният глава подчерта, че много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", каза държавният глава.
 
Румен Радев заяви, че "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете" и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.
 
Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.
 
По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

237

Анонимен

преди 7 години

До мълчаниe Елита който обяви война на САЩ и Ангрия и разреши морски военни бази на Германия .

236

Анонимен

преди 7 години

то и капитулацията пред Царство България -на русия ссср - също е на 3 март 1917 това също трябва да се помни тъкмо има и ГОДИШНИНА

235

Jeliazkov

преди 7 години

Osmaskoto robstvo kato boikovoto robstvo....samo deto prez osmanskoto robstvo bulgarite sami s sobstveni altini sa si postroili domovete, cherkvite, megdanite, monastirite, oborite, kosharite... bez osmanskite robovladeteli da gi fjnansirat, izdarjat, sanirat, subsidirat...stoto bulgarskite robi si imali fabriki, zanaiatchiiski magazini, mandri, agneta, kravi, kozi, kone, proizvejdali barut, pushki, sabi, nojove, rozi, bosilek, tekstil, kunduri, shapki po osmanska, frenska, angliyska moda...:-)

fallback