Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Рекорден брой заявления са подали българите в чужбина за участие във вота на 26 март. Инициаторът на петицията "Искам да гласувам!" Десислава Христова обяви в предаването "България сутрин", че в САЩ вече са събрани заявления за 38 секции, а в Турция има около 20 000 заявления, като повечето от тях са за близо 50 секции.

"Ясни са само онлайн заявленията, тези, които са подадени на хартия все още не са въведени, което означава, че броят ще се увеличи", допълни Христова.

С оглед на последните промени от 2016 година, с които се наложи ограничение от 35 избирателни секции за държавите извън Европейския съюз (ЕС), гостът в студиото на Лора Инджова посочи, че в Турция най-вероятно ще бъдат отрязани повече от 15 секции.

Oще по темата

Христова е на мнение, че с този таван от 35 секции се ограничава правото на вот на българите в чужбина.

"Какво ще правим, ако Великобритания излезе от ЕС? Там има една от най-големите български общности", коментира инициаторът на "Искам да гласувам!".

На живо от Цюрих се включи Димитър Иванов - доброволец, организирал многократно вота зад граница. Той съобщи, че в Швейцария за пръв път ще има 8 секции. Иванов посочи, че не толкова спокойствието на изборния процес е притеснението, което имат, а смисълът от него.

"Крайно време е да има изборен район в чужбина, едно материализиране на тези над 150 000 гласа на сънародниците ни извън България в конкретни хора, които са били в диаспорите и са готови да транслират нейните идеи в законодателството", настоя Иванов.

Той уточни, че не става въпрос за партийна формация, а за принципите на демокрацията - да има равнопоставеност.

"Идеята за партия на българите в чужбина не е жизнена", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

ОСМАН

преди 7 години

И ТУК ДОГАН ИЗЛЕЗЕ ПРАВ.БЪЛГАРИЯ ПАК ЩЕ Я ОПРАВЯТ ОТ БОСФОРА.САМО ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ Е ДОСТ.И ДОГАН РУСКИЯ АГЕНТ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ.КАТО КАДАФИ .СОДАМ ХЮСЕИН .И АСОД ПУТИНОВ.ВСИЧКИ БЕЗСЛАВНО И НАЗИДАТЕЛНО.ГОСПОД Е ВЕЛИК....

75

Анонимен

преди 7 години

Драги само В ТУРЦИЯ ли има хора, които не живеят в България, та викате само тези от Турция да не гласуват, ти малко ли сънародници имаш в Чужбина, където вече едва ли ще се върнат там! Та техните деца колко ще говорят български. А И ОТДЕЛНО НЕ МРАЗЯ нито България нито българите...много българи приятели имам там, които ми идват на гости в Турция...А и в Турция също гласуват и тези, които живеят в Германия, неме притеснява мен това.

74

Анонимен

преди 7 години

До АнонименВ общи линии сам си отговори защо българите скачат срещу гласуването в Турция. Хора, които нямат вече нищо общо с държавата ни освен, да разчитата на пенсии и паспорти, даже ако съдя по теб и не мислиш и не обичаш тази държава, гласувайки се проявяват като 5та колона на друга държава. Помисли си ако това ставаше в Турция как щяхте да се чувствате. Така че бъди нахален казвай си че ще гласуваш на пук но не се прави на ударен когато хората се дразнят защото има причина

fallback