Снимка: архив Reuters
fallback

Мнозинството българи живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление. Притесненията се увеличават пропорционално на нарастването на възрастта, сочат данните на изследователски център "Тренд".

То е проведено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани и е по поръчка на "24 часа". Осъществено е "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Разултатите показват, че 61% от българите се страхуват  да не станат жертва на някакъв вид престъпление. Най-възрастните се чувстват най-уязвими.

Oще по темата

В София хората смятат, че не са най-застрашени, но мнозинството софиянци пак се страхуват, че може да станат жертва на престъпление.

Изследването тества отношението към едни от най-масовите престъпления през последните години – телефонните измами.

16% от всички запитани са получавали обаждане от непознат, който им иска пари, показва проучването.

Като се приеме, че 1% от извадката на проучването е равно на 55 хиляди души, то излиза, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците.

Най-потърпевши са хората над 60 г., като над една четвърт от всички тях са получавали обаждания с искане за пари.

Високият процент се обяснява най-вече с факта, че телефонните измамници звънят на домашни телефони, а пенсионерите са групата, която прекарва най-много време вкъщи, анализират от "Тренд".

Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация по региони, уточняват от Центъра за изследването си.

Размерът на статистическата грешка е плюс минус 3,1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

бандит

преди 7 години

за да има тези бандите е виновна само управляващата върхушка. Когато трябва да се пази властта, полицаите са безброй. Иначе ги няма никакви.

24

Поручика Балканец

преди 7 години

Три пъти ми разбиваха и обираха къщата. Кварталния след време ми показа крадците - местни ромчета на 13-15 години и ме попита:"Какво ще вземеш от тия? Нема смисъл да ги арестувам." Сега тези ромчета вече са пораснали. Увеличиха се обирите с брутално насилие в района, а местни бригади ходели да обират в София. Аз сега плащам три пъти за сигурност - веднъж плащам с данъците на полицията, втори път плащам СОТ и трети път плащам такси за лично оръжие. Евтина била България, айде де!

23

Читател

преди 7 години

Вестник 24 часа съзнателно, целенасочено И НАГЛО разпространява дезинформация! "Масово ЖИВЕЕМ в страх" Кои сме тия НИЕ бе? Как смеете да се причислявате към нас, обикновените читатели! Кажете си го направо ВИЕ, НАРОДА живеете в страх! Защото целта ви е да ни плашите и да създавате безпорядък и нестабилност!

fallback