Снимка: Bloomberg
fallback

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

450

Петко войвода

преди 3 месеца

Където е стъпил руски ботуш трева не никне. Руснаците са като скакалците откъдето минат след тях глад, престъпления, проституция и наркотици и масови убийства. Дано Бог да пази България от руснаци и комунисти социалисти и копейкаджии. Партии като Възраждане, Бсп, Дс и ИТН са с манталитет на национални предатели, както и техния президент Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип. Няма нито една държава която да е успешна и да има висок стандарт на живота благодарение на крадлива , Рус

449

Петко войвода

преди 3 месеца

Където е стъпил руски ботуш трева не никне. Руснаците са като скакалците откъдето минат след тях глад, престъпления, проституция и наркотици и масови убийства. Дано Бог да пази България от руснаци и комунисти социалисти и копейкаджии. Партии като Възраждане, Бсп, Дс и ИТН са с манталитет на национални предатели, както и техния президент Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип.

448

Петко войвода

преди 3 месеца

Как може да има българи които да искат пак Русия да ни краде националния бюджет. В България има регистрирани над 54 хиляди руски фирми и те заедно с комунистическата олигархия са се впили в снагата на родината ни и смучат ли смучат. Няма нито една държава която пак да поиска Русия да я окупира, защото са и сърбали попарата. Големия немски политик Ханс Дитрих Геншер е казъл. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят. А старите българи са казали. Където е стъпил руски

fallback