Архив: Булфото
fallback

Двустранните протоколи при катастрофи вече няма да се регистрират в КАТ. Екип на Пътна полиция ще се вика, когато има пострадал или има съмнение, че някой от шофьорите е употребил алкохол или наркотици, или е без книжка. Това гласят окончателно приетите промени в наредба към Закона за движение по пътищата.

Справките за изплатените обезщетения за щетите при ПТП ще бъдат включени в нов вид регистър към Гаранционния фонд на застрахователите. Той ще е източникът на информация за застрахователите за поведението на клиентите им по застраховката "Гражданска отговорност".

Следващият месец държавата въвежда и нова система за контрол на автомобилите в страната. Основната й цел е да бъде увеличена сигурността за манипулиране на данни при техническите прегледи.

Новата идея на държавата цели чрез тази система данните от информацията, която в момента се събираше в пунктовете за годишния преглед на превозните средства, да бъде изпращана директно към централата на Автомобилната администрация и така да се намалят нарушенията.

Репортер на Bulgaria ON AIR бе в столичен технически пункт, където служител направи демонстрация какво представлява техническият преглед.

"Мисля, че нарушенията ще намалеят от гледна точка на по-големия контрол. Съответно - ще се повиши и качеството на извършваните технически прегледи", смята Трайчо Кутев, служител в столичен пункт за преглед на МПС.

МВР готви и други промени за правилата на пътя.

"Управление на МПС с динамично променяне на надлъжното ускорение в напречно т.нар. "Дрифт". Това е определението, с което  МВР ще бори дрифтърите по улиците. Дрифтингът обаче е високо технологичен моторен спорт, при който пилотът управлява автомобила напречно, докато се движи с висока скорост.

Владимир Ваклинов, председател на комисията по Дрифт БФАС, обясни, че на всеки шофьор автомобилът му е поднасял на лед или на сняг, или на мокро. "Това какво означава, че той е дрифтър и дрифти по улиците?", риторично запита той.

Определението на МВР не се понрави на нито един от пилотите, които застанаха пред камерите на телевизията, но всички са категорични в едно, мястото на тази мотоспорт не е на улицата.

Към момента пътните полицаи все още не могат да преборят, хората които превръщат улиците в писти. За целта от гилдията на мотоспортовете са категорични, че за да се спасят човешки жиоти трябва да се инвестира в трасета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 7 години

А къде отива административната санкция за предизвикалия ПТП водач?! Вие нормални ли сте? Сега вече съвсем на никой няма да му пука. Как може такова нещо?!

30

Някой си

преди 7 години

Масово ще има автомобили за скрап, много хора ще останат без работа. Първо да измислят как да вдигнат стандарта на живот, след това да мислят как да затегнат контрола на пунктовете за прегледи и автосервизи....

29

Анонимен

преди 7 години

т.е блъскат се двама пияни, не викат КАТ и на никого не свалят номерата, а само констатират че са се блъснали.

fallback