Снимка: архив, Булфото
fallback

Хайки от социални служители, психолози и общинари тръгват през март по училища и детски градини, за да броят децата на гурбетчиите.

Целта е да се изясни колко хлапета живеят при баби и дядовци или при роднини, докато родителите им работят в чужбина.

"Ще обследваме и при какви условия се отглеждат тези деца и от какво се нуждаят семействата им", обясниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Социалните са категорични, че хлапетата на гурбетчиите попадат в графата "деца в риск", пише "Монитор".

"Факт е, че има общи характеристики между тях – понижават успеха си в училище и дори напускат образователната система", твърдят експерти от отдел "Закрила на детето".

По данни на фондация "Партньори - България" над 267 000 деца са поверени на грижите на баби и роднини, докато майките и бащите им се трудят зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 7 години

Що за простотия ??? Като ги отглеждат родителите им и са при тях да не са по добри ааа?? Гевезета,калпазани,не ходят на училище,агресивни и въобще да изреждам ли още какви деца има уж с родителско внимание?? От сутрин до вечер са на работа,после уморени и нямат време за децата си,после телефоните,фейса и станало време да лягат!! Стига с тия простотии,стига!!!!

74

Knuffelkutje

преди 7 години

Дължа всичко на баба си и дядо си .. те ме изградиха,.. направляваха и съветваха.Родителите ми изчезнаха '91 .... тъкмо бях в първи клас. Баба ми ми е държала ръката за първите ченгели и чертички. Завърших с отличие ... следвах в чужбина ... и тук си останах. Огромна обич и уважение.

73

Анонимен

преди 7 години

Поредната тъпотия, колко деца още са в риск. Сега децата на гурбедчиите, после на....не знам си какво. Губене на време и пари. Гледа се детето и му се помага, сигнал се подава от учителката, директора, психолога на училището. Хиляди деца на гурбедчии живеят добре, но хиляди поради друга причина имат нужда от помощ. Та нима учителите не знаят, че 16 г. дете живее само, реален случай докато родителите са в чужбина.

fallback