Снимка: архив Булфото
fallback

Заради обжалване на обществени поръчки България може да загуби финансирането по два европроекта, финансирани от Норвежката програма. Това стана ясно на пресконферения на екоминстъра Ирина Костова, която представи днес приоритетите и екипа си.

По програмата се изпълняват общо 38 проекта, като договорите са сключени през 2015 г.

И двата рискови проекта се изпълняват от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и са на обща стойност 2,2 млн. евро. Работата по тях трябва да приключи до края на април.

Единият проект е за надграждане на система за управление на водите, а вторият - за мониторинг на биологичното разнообразие.

След приключването му би трябвало да имаме актуализирана информационна система, която позволява да се събират данни и да се анализира състоянито на биоразнообразието.

По двата проекта общо до момента са усвоени към 900 хил. лв.

Опитваме се да подпомогнем работните групи и да направим така, че договорите да не бъдат прекратени, обясни министърът.

Според експерти провалът на проектите ще компрометира България като изпълнител на договори, финансирани от европейското икономическо пространство.

Ирина Костова посочи още, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда приоритет ще бъдат екоиновациите, по които сега България е на последно място в ЕС.

Що се отнася до приоритета, който тя обяви, като встъпи в длъжност- оперативна програма "Околна среда", Костова каза, че трябва да продължи работата по опазване на чистотата на въздуха, дейностите по управление на отпадъците и по защитата на биологичното разнообразие.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

Нищо не губим - по-малко за калинките и по-малко ФПЧ!

19

НЛО

преди 7 години

Бат БойкА и неговите 2 правителства усвояваха еврофондовете в евроджобове си

18

Циник

преди 7 години

Сефте! Кадърните ни политици....не могат да усвояват еврофондове...могат само да ги "присвояват" ....ама евроб*ал*ъците започнаха да се усещат!

fallback