Снимка: БТА

Близки на 36-годишния моторист Ивайло Андреев, загинал преди 3 години в катастрофа с ТИР край Бяла, организираха протест срещу постановление на Русенската окръжна прокуратура.

Представители на мото обществото поставиха своите каски на оградата пред входа на Съдебната палата в знак на протест и с настояването за справедливост.

Те не са съгласни с решението на съда, че мотористът сам е виновен за смъртта си и настояват Апелативният съд във Велико Търново да преразгледа данните и доказателствата и да има адекватно решение, предаде БНР.

Близки на други загинали мотористи, Таня и Бойко, на пътя край Драгоман, донесоха тяхна снимка и я поставиха на стълбите към съдебната палата.

Представителите на мото обществото настояха да има промяна в отношението към мотористите и велосипедистите - те да се възприемат като равнопоставени участници в движението, а органите на реда да са безкомпромисни към всички с рисково поведение на пътя.

„На мотори сме, но в същото време работим, имаме семейства, за които се грижим и сме съвсем нормални хора. Да има някаква справедливост, някакви правилни решения. Явно на съдебната система не й пука за гражданите, а на нас ни пука един за друг“, казаха участници в протеста.

Пред съдебната палата в Русе рокери и граждани също излязоха на протест с искане за справедливост при съдебните процеси за пътни произшествия, завършили със смърт на мотоциклетисти.

Повод за протеста е дългото две години и половина предварително наказателно производство за смъртта през 2014 г. на мотоциклетиста Ивайло Андреев и постановление на наблюдаващия прокурор, според което виновен за смъртта си е самия Ивайло, обясниха близките му.

Те смятат, че действителният причинител на гибелта е турски шофьор на ТИР, който е изпреварвал тогава неправилно на завой и така е излязъл срещу мотоциклетиста. Прокурорското постановление е обжалвано, но Окръжен съд - Русе е преценил, че то е законосъобразно и го потвърдил, пише БТА.

Решението на окръжния съд буди недоумение, предвид мнението на следователя, водил разследването, че турският шофьор Халил Билен трябва да бъде предаден на съд за извършеното престъпление, казаха роднините на загиналия Ивайло.

Подобни протести по този повод на мотоциклетисти от Русе се състояха и през миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase