Снимка: Булфото, архив
fallback

Министерският съвет обяви обществена поръчка за "разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.", съобщи "Дарик".

Стойността на мониторинговата система и на софтуера е в размер на 1 044 000 лв., с ДДС, а средствата са по европейската програма за развитие на човешките ресурси.

До 30 ноември 2017 г. Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси  ще трябва да е въвел в експлоатация системата, позволяваща извършването на мониторинг на дейностите по Стратегията за интеграция на ромите, приета с Решение на Народното събрание през 2012 г.

В сумата от над 1 млн. лв. се включва, освен изработването на софтуера и на самата система, но така също и обучение на около 600 души експерти, които са ангажирани на централно и регионално ниво с интеграцията на ромите.

Всяка година Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС изготвя подробен доклад за изпълнение на стратегическите насоки, зададени от Народното събрание през 2012 г.

От Доклада за 2015 г. става ясно, че продължава да бъде незадоволителен обхвата на профилактичните медицински прегледи сред ромската общност, както и се запазва тенденцията на нередовност при здравното осигуряване, липсата на избор на семеен лекар, ниската грамотност и липсата на здравна култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Неанонимен

преди 6 години

Истината е, че вече не искаме да ги интегрираме ромите! Не ги искаме и в държавате! Скоро чух, че в Италия и Гърция ги приемали като хора, а тука не. Спокойно могат да се ориентират натам. Никой не ги държи на сила тука, а и основен модел на живот на ромите е да се движат от едно място на друго и да не усядат. Прекалено дълго се задържаха на наша територия. А и скоро Индия официално призна, че са част от тяхната общност. Мисля спокойно вече могат да си отидат у дома!

23

месара

преди 7 години

и 101 000 000 да похарчите за " братята " *** се тая , няма да ги научите нито да работят , нито да си плащат задълженията към държавата , нито пък да не са престъпници . те просто не подлежат на цивилизоване !!! вложете тези пари в нещо смислено !

22

Анонимен

преди 7 години

Файдата от този мониторинг ще е същата, каквато е ползата от БАН.Един милион лева, прахосани на вятъра, за да могат някои да отчетат нещо!

fallback