Снимка: Булфото, архив
fallback

Служебният здравен министър Илко Семерджиев ще се бори за отпадане на пръстовият отпечатък в болниците на всяка цена.

Oще по темата
Според трябва да се отмени, защото не се използва никъде в Европа и ограничава свободното движение на хора.

Освен това не е вярно, че пести пари, добави той.

"Чувам, че през януари се пестят по 1 млн. лв. на месец. По данни на НЗОК със 112 хиляди лева е увеличен разходът на институцията след въвеждането на идентификатора", посочи той.

Очаква се 260 млн.лв. дефицит в бюджета на НЗОК, допълни Семерджиев като уточни, че тези данни са станали ясни след разговор с финансовия министър.

Министърът ще има среща идната седмица с 6-те странни по делото срещу пръстовия отпечатък във ВАС, след като съдът вчера разпореди оставането му в сила, докато спорът не бъде напълно решен.

Ако се постигне споразумение, ще бъде създадена работна група за въвеждане на електронна здравна карта, обясни Семерджиев, според когото именно тя трябва да смени пръстовия отпечатък.

Според него чрез нея ще се постигне еднозначна идентификация, ще може да се ползва оф лайн, няма да има затруднен достъп на пациенти, имащи проблем с отпечатъка, ще се спестят разходи.

Никога не е имало такъв хаос - оспорване на 32 нормативни акта, свързани с европейското право, с общественото здраве, с медицинските дейности, посочи още той. Действащите медицински стандарти към момента са 53, като голяма част от тях се оспорват в съда, оплака се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 7 години

Семерджиев говори едно,Москов обратното!Няма ли арбитър и лъжеца да бъде поруган!

43

справедлив

преди 7 години

Пешо Лудия проведе тиквена реформа и стана ... говорител на РБ.Всички актове подписани от Лудия трябва да се отменят незабавно и същия да бъде принудително приет в психиатрия.А който го е взел за министър , да отговаря пред съда за действията му.

42

Анонимен

преди 7 години

Ами така е но това стои в основата на бойкоикономиката - правят се разходи които се плащат от болниците вместо тези пари да отиват за лечение и целта е по-голяма ч1аст от тези разходи са такса спокойствие!

fallback