Снимка: Булфото, архив

Служебният здравен министър Илко Семерджиев ще се бори за отпадане на пръстовият отпечатък в болниците на всяка цена.

Още по темата
Според трябва да се отмени, защото не се използва никъде в Европа и ограничава свободното движение на хора.

Освен това не е вярно, че пести пари, добави той.

"Чувам, че през януари се пестят по 1 млн. лв. на месец. По данни на НЗОК със 112 хиляди лева е увеличен разходът на институцията след въвеждането на идентификатора", посочи той.

Очаква се 260 млн.лв. дефицит в бюджета на НЗОК, допълни Семерджиев като уточни, че тези данни са станали ясни след разговор с финансовия министър.

Министърът ще има среща идната седмица с 6-те странни по делото срещу пръстовия отпечатък във ВАС, след като съдът вчера разпореди оставането му в сила, докато спорът не бъде напълно решен.

Ако се постигне споразумение, ще бъде създадена работна група за въвеждане на електронна здравна карта, обясни Семерджиев, според когото именно тя трябва да смени пръстовия отпечатък.

Според него чрез нея ще се постигне еднозначна идентификация, ще може да се ползва оф лайн, няма да има затруднен достъп на пациенти, имащи проблем с отпечатъка, ще се спестят разходи.

Никога не е имало такъв хаос - оспорване на 32 нормативни акта, свързани с европейското право, с общественото здраве, с медицинските дейности, посочи още той. Действащите медицински стандарти към момента са 53, като голяма част от тях се оспорват в съда, оплака се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase