Снимка: bTV
fallback

Виетнамските общежития от много време притесняват живущите в "Красна поляна". Недоволството на хората се засили след проект на Столична община, според който ще се  съборят 2 от вече опустошените сгради и ще се вдигне център за жени и деца в риск.

Проектът е на стойност 10 милиона лева, осигурени от еврофондовете.Това би означавало изселване на около една трета от живущите в блоковете роми. Жителите на квартала обаче искат цялото гето да бъде премахнато.

"Това не са наши съкварталци. Не мислят за квартала - мръсотия, кражби, набези, безотговорност... Съжалявам", казва една от живеещите в "Красна поляна" пред bTV, а друга допълва: "Не съм съгласна повече да правим компромиси, защото лично аз съм пострадала от хора, които са ме обирали, а синът ми е бит".

Хората от квартала твърдят, че всеки втори е бил жертва на грабеж. Виждат всекидневно хора от гетото с бухалки, които грабят и заплашват. Нерядко пребиват жестоко.

Само допреди няколко години има постоянно полицейско присъствие. За да опазят реда в квартала общината и полицията поставят карулка на входа на виетнамските общежития. Днес дежурен няма, а тя е в окаяно състояние. Охраната се осигурява от патрули, които не са достатъчни, признават от общината.

Ромите също не крият, че сред тях има и проблемни. "Усмирявали се" взаимно. Не желаят по никакъв начин да се връщат от местата, от които са дошли.

Жителите на "Красна поляна" искат на мястото да се направи парк. За кмета на района обаче това не е опция, а проектът тепърва ще се обсъжда.

Оказва се няма и законово основание ромите да бъдат преместени – 360 от семействата са настанени още през 90-те години с настанителни заповеди.

Търси се вариант коректните наематели сред ромите да получат жилища, докато останалите да не могат да разчитат на евтин общински подслон.

Жителите на "Красна поляна" заплашват с ефективни протести, ако гетото не бъде премахнато.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Метил

преди 7 години

Дезинформация! 10 милиона, но ЕВРО! С тях ще се построят 4 нови центъра за *** и останалата част ще потъне в... няма да е в калта на "Красна поляна" :((

42

Анонимен

преди 7 години

До Анонименв соц блока беше така. в америка НИКОГА не е било така. преди да продължавате да пишете лъжи, искам някой да ми извади закона. има ги архивите десетилетия назад. били сте в америка на майна явно. като счупен микрофон само повтаряте лъжи и си мислите че никой не ви ги знае простотийте

41

LOL

преди 7 години

До ***щото са те мислили за руски шпионин бев америка никога не е имало това нещо. стига придава лъжи от комунизма на соц блока....

fallback