Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Държавният глава Румен Радев наложи първото си президентско вето – на Закона за концесиите. Радев мотивира решението си в изявление пред медиите.

По думите му законът е приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство, а разпоредбите му поставят под въпрос принципи в правовата държава и местното самоуправление.

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се президенът.

Той посочи, че законът предвижда промени в 29 други закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите отношения. Президентът смята, че такива ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

"Възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане", заяви Радев.

Президентът изтъкна още, че се надява на отговорен подход към бъдещите поколения при новото му разглеждане.

В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

Възможна загуба за общините и скрита приватизация на обекти бяха сред мотивите, с които от КТ "Подкрепа" поискаха вето от държавния глава днес на среща с него.

Природозащитниците също се обявиха против закона и дори се събраха в понеделник пред президентството на протест. Според тях с нормативната уредба се дават неограничени права на концесионерите.

От надпартийното обединение "Нова Република" пък изпратиха писмо до Радев, за да изложат своите възражения срещу закона. Те смятат, че той е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

Браво

преди 7 години

Г-н Президент, ревизирайте концесиите на ТЕЦ1 и 3, които ББ услужливо удължи с 35 г., както и отговора на писмото изпратено от БСП до ЕС, което изчезна незнайно къде.За ВИК, на които плащаме около 60% загуби, а наглеците искат ново увеличение.Кой продава на външния пазар евтиния ток на Козлудуй, а БГ трябваше да внася ток от Турция и студения резерв във пъти по скъпи? Пръмова-Кунева да бъде съдена. Трайков също за продажбата на 33% държавен дял от енергодружествата. Ревизия и съд за прожданици

118

БЪЛГАРИН

преди 7 години

БРАВО ПРЕЗИДЕНТЕ ОЧАКВАМЕ И СКОРОШНИ БЪРЗИ АРЕСТИ И В ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ---ТАМ Е АД Г--Н БОЗУКОВ Е МНОГО ЕРУДИРАН И ЩЕ НАПРАВИ ЗА МАЛКО ВРЕМЕ МНОГО ---ПОНЕ 10 ЛИЧНОСТИ ОТ ФОНДА СА ЗА ЗАТВОРА НАЧЕЛО С ПОРАЖЕНЕЦА--ПРАВ Е БОЗУКОВ --БРЮКСЕЛ НЕ Е ЖАНДАРМ БЪЛГАРИЯ Е--СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА НЕ КОЛОНИЯ ДА ИЗПЪЛНЯВА ПРИЩЕВКИ НА ЕС ЕВАЛА ---БЪДЕЩ МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

117

Анонимен

преди 7 години

Към тези милиарди външен дълг спокойно може да се добавят поне още толкова от непостъпили в хазната откраднати от неизгодни приватизации, акцизи, концесии, мита и какво ли не. Напрао въображението немее! България не е бедна, просто много се краде!

fallback