Снимка: bgonair.bg
fallback

Ниска цена на гроздето и липса на интерес сред младите към производството на вино са проблемите, с които се сблъскват лозарите в България. Това обаче не помрачи днешния празник в Куклен. Там беше отбелязан Трифон Зарезан.

С хоро от площада в Куклен започна празничното шествие към лозята извън града. Винопроизводителите признаха обаче, че срещат много трудности.

"Цената на гроздето е много ниска. Почти не може да се печели. Вино можеш да произведеш 200-300 литра, но като няма на кой да го продадеш...", коментира пред Bulgaria ON AIR винопроизводителят Маньо Манев.

Според него са необходими субсидии, за да оцелее лозарството у нас. Проблем е и липсата на интерес у по-младите хора към отрасъла.

"Дай им компютрите, телефоните, цял ден да щракат. Младите не пият вино. Пият водка, уиски. По дискотеките вино не се пие", коментира още Маньо Манев.

По традиция най-възрастният винар в Куклен – 90-годишният Димитър Павлов, заряза лозята.

"Поливането с вино се прави, за да е по-добра реколтата", обясни той.

В Пловдивския регион се произвежда най-вече червено вино. Част от продукцията се изнася по целия свят, дори в Китай. А тайната за доброто вино е добро грозде, както и правенето и пиенето му с мерак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 7 години

не се пие вино щото е скъпо, не се пие щото забравихте какво е вино и блъскате всякакви простотии вътре да докарате екзотични вкусове. Това вашето (на повечето) произведеното не е вино, или не е за напият вкус или пък е на цената на 25 годишно уиски.

7

Анонимен

преди 7 години

МДамм, светът изпростява и за някой това е добре дошло

6

Анонимен

преди 7 години

Даамммм... светът се променя. Само ограничените хора не го отчитат това обстоятелство и мрънкат че нещата не са такива, каквито са били преди 50 години! Навремето и коняк се е пиело, но вече дори не присъства в масовите менюта.

fallback