Снимка: flickr
fallback

Данни на Министерство на образованието показват, че само през 2016 г. има 2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище.

Според статистиката има и 1493 случая на кибер тормоз, предаде bTV.

Oще по темата
Според новия закон предупреждение и преместване в друго училище не се прилага за ученици от класовете от начален етап.

Именно това беше причината да се стигне до безизходната ситуация в столичното 19-то училище, където един ученик тормозеше цял клас.

След отзвука в медиите, момчето ще бъде преместено в друго училище.

Процедурата за противодействие на училищния тормоз също е много сложна и трудна за прилагане. След скандала, учителите поискаха промяна на спорните законови текстове и подобряване на механизма срещу училищния тормоз.

"Има не малко текстове за децата и учениците в риск в новия закон, но тук идва и трактовката на този текст. В случая, като дете в риск се е смятал ученикът, който бие другите", каза Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Общото желание беше да има една по-активна роля от страна на родителите, но не може да става за сметка на тяхната безотговорност. В случая става така, че когато училището иска информирано съгласие от родителите, най-накрая топката отново се връща в училището и отговорността е тяхна", допълни Цветан Цветански, изпълнителен директор на Центъра за образователни инициативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

bakumba

преди 5 години

До Анонимен Ненормално е да даваш мнение като анонимен, това е остатък от комуноидните нрави. Дебилството и опростачването не само на децата, но и на целия ни народ почна още на 09.09.1944 г. Демокрацията и европейските ценности ти дават свободата, да се изявиш напълно що за личност си. В онези времена се възпитаваха родителите на сегашното поколение, и резултатите са на лице... факт!

19

bakumba

преди 5 години

До ПрепатилНапротив, партизански, или деца с превилегии винаги е имало, особено в онова време назад в годините. До толкова, че дете на директор на предприятие комунист, пълен несретник като ученик, беше пробутван с хиляди врътки и мазнене от страна на учителите напред, само и само "тате" да не се разсърди, а деца с ум и отлични оценки бяха отритвани настрани, отблъсквани като ненужна плява! Идея си нямаш какво представляваше ТВУ, като реалност и последствия за детската психика!

18

Пълни глупости

преди 7 години

Учителите си имат друга работа-да обучават, възпитанието е от семейството.Невъзпитани,безотговорни и нагли родители, какви да са децата им?После в затвора било пълно-все с "добри" бивши дечица!

fallback