Снимка: архив Булфото
fallback

Хиляди българи се готвят да зарязват лозя и да вдигат наздравици на утрешния Трифон Зарезан. В първия ден на февруари народът ни празнува в знак на почит към  Свети Трифон.

Светецът е покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Освен тях на 1 февруари празник имат и 4589 мъже и 2195 жени, които носят името на Свети Трифон.

Утре ще празнуват и около 3500 души, заети в производството на вино.

Празникът се отбелязва с различни обичаи в различните части на страната.

В Източна Тракия има обичай докато се обикалят лозята някой да пита "Трифоне, къде си", а друг да отговаря :"Под лозата, от грозде не се видя", припомнят от Националния статистически институт, цитирайки книгата на Михаил Арнаудов "Български народни празници".

По данни на института у нас през 2015 година са били засадени 59 988 хектара земя, а произведеното вино от грозде е било 136 596 хектара.

През 2015 година България е изнесла 22 583 млн. л. на стойност 46 млн. лв. От тях 20 млн. л са за ЕС на стойност 35,7 млн. лв., а останалото – за трети страни.

В същото време сме внесли 6,1 млн. литра, 5,1 млн. литра от които са внесени от страни от ЕС.

Средната цена на бутилка трапезно бяло вино през 2015 г. е била 2,28 лв. по данни на НСИ. Бутилка марково червено вино е струвала средно 6,29 лв.

4,6 литра е изпивал човек в домакинство през 2015 г. средно, а на домакинство се падат по 5,7 литра закупено вино, сочат още данните на НСИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

онбашията: точно така! Това е истинският проблем!!! Помня едно време репортерките питаха дали празнуваме Трифон Зарезан или Св. Валентин - вече директно 13 глухи назад официално ли стана???

19

Пешо*

преди 7 години

Объркали сте датата.

18

баю

преди 7 години

Абе незнам какви лози ще зарязват при тези минусови температури но в едно съм сигурен така ще си отрежат главите че няма да може да се приберат. А иначе Трифон Зарезан е на 14 февруари. Но няма нищо лошо й по два пъти да го празнуват.

fallback